Antika eşya alan yerler, Osmanlılarda kullanılan dürbün ve teleskop ile ilişkin bilgiler İstanbul gözlemevinin kurucusu Takiyüddin’ in kitabında yer almaktadır. Takiyüddin Şam’ da doğmuş, Mısır’ a gitmiş daha sonra da Osmanlının başkenti olan İstanbul’ a gelmiştir. Burada müneccimbaşılığa atanmıştır. Takiyüddin göz ve bakış bahçelerinin ışığı üzerine kitap adlı eserinde uzaktaki nesneleri yakınlaştıran optik bir aletin tanımını yapar.
Antika dürbün alan yerler, ben uzakta bulunmaları nedeni ile görülemez eşyayı en ince ayrıntıları ile gösterebilen ve ortalama uzaklıkta bulunan gemilerin yelkenlerini bir ucundan tek bir gözle baktığımızda görebileceğimiz ve daha önce Yunanlı bilginlerin yapıp, İskenderiye kulesine yerleştirmiş olduklarına benzer bir billur yaptım. Sözleri ile ne kadar zeki ve ileri görüşlü bir bilim adamı olduğunu ispatlamaktadır.
Eski Dürbün Alan Yerler
Eski eşya alan yerler, talihsizlik maalesef Takiyüddin’ in peşini bırakmaz üç yıl önce padişah III. Murat tarafından açılan gözlemevi ‘’meleklerin bacaklarına bakıyorlar’’ dedikodularına son vermek için yine III. Murat’ ın emri ile gemiler tarafından yağdırılan toplar ile yerle bir edilmiştir. Cumhuriyet dürbünü alan yerler, Osmanlı döneminde dürbün ve teleskop kullanımı bu yüzden gök bilim karanlığına mahkûm edilmiştir.
Antika malzeme alan yerler, bu karanlık gökbilimin sona ermesi için uzun yılların geçmesi gerekliydi. Dürbün kullanımı Osmanlı döneminde 1890’lara kadar tekrar gündeme gelmedi. Eski ev eşyası alan yerler, Hoca Tahsin Efendi sayesinde dürbün ve gökbilimi cumhuriyet yıllarına kadar maalesef rafa kalmıştır. Hoca Tahsin Efendinin girişimleri sonucu ufak çaplı çalışmalar başlamıştı.
Tuğralı Dürbün Alan Yerler
Eski malzeme alan yerler, Takiyüddin’ in İstanbul’ da kurmuş olduğu İstanbul gözlem evinden tam 300 sene sonra, 1867 yılında Fransız bir mühendis sayesinde bir gözlem evi kurulmuştur. Yabancı dürbün alan yerler, karşılaşabileceğiniz bu ürünlerin merceklerinden bakarken adeta geçmişe bakarsınız.
Mineli dürbün alan yerler, Osmanlı döneminde gökbilim her zaman sorunlu bir bilim halini almıştı. 31 Mart olayları sırasında rasathanede bulunan ürünlerin tahrip edilmesi sonucu çalışmalarına kısa bir ara vermek zorunda kalmıştır. Rus dürbünü alan yerler, bu olayların sonrasında aletlerin toplanması ve depoya kaldırması esnasında parçalar arasında 8 cm çaplı bir dürbün de bulunuyordu. Antika ev eşyası alan yerler, Dönemin padişahı, Merkür gezegeninin Güneş’ in önünden geçişini bu dürbün sayesinde gözlemlemiştir.
Sizin de elinizde Osmanlı dönemine ait olan dürbün bulunuyor ve onu satmak istiyorsanız. 0553 635 49 95 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.