Antika eşya alan yerler, Osmanlı döneminde özel durumlarda giyilen ve vücudun statik elektriğini alan tahtadan ayakkabıya takunya denilir. Osmanlı işleme sanatı ile birleşmiş olan süslü, altın, gümüş işlemeli, sedef kakmalı, incili ve boncuklu çeşitleri bulunan ve desenleri sayesinde ustasının maharetlerini ön plana çıkaran takunyalar Osmanlı döneminde her gelinin çeyizinde muhakkak bulunan tahta ayakkabılardır. Gümüş işlemeli takunya alan yerler sayesinde bu nadide işçiliğe sahip olan takunyalara sizde sahip olabilirsiniz.
Antika malzeme alan yerler, takunyalar düz zeminler; taş, ıslak ya da çamurlu yerlerde genellikle abdesthanelerde, hamamlarda ve banyolarda, eski ocak başlarında(mutfakta) giyilen üst tarafında tasması olan bir çeşit tahta ayakkabıdır. Takunyalar Selçuklu ve Osmanlı devirlerinde günlük hayatta çok geniş bir ölçüde kullanılırdı. Antika takunya alan yerler de karşınıza çıkan bu ürünler maharetli ellerden çıkma olduklarını ilk görüşte kanıtlar nitelikteler.
Tekke İşi Takunya Alan Yerler
Eski eşya alan yerler, 19. Yüzyılın son dönemlerine kadar takunya yapımı özellikle Osmanlı devletinin başkenti olan İstanbul’ da bir meslek ve sanat dalı haline gelmiştir. Günümüz de ise bu mesleği iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar kişinin yaptığını görmekteyiz. Antika malzeme alan yerler, gün geçtikçe bu vücut sağlığı için büyük öneme sahip olan ürünlerin yapımının tarihin tozlu sayfasına gömülmesini üzülerek izlemekteyiz.
Eski takunya alan yerler sayesinde birbirinden farklı güzelliklere sahip olan takunyaları görme şansımız oluyor. Takunyaların tasmalarının inci süslemeli olan olduğu gibi kamyon lastiğinin ince dilimler halinde kesilerek yapılanı hatta kösele malzemeli olanı da vardır.
Yabancı Takunya Alan Yerler
Eski ev eşyası alan yerler, Osmanlı döneminde takunyaların geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu ve Osmanlının başkenti olan İstanbul da bir meslek ve sanat dalı olduğu konusunda daha önce bilgi vermiştik. Hususi takunya ustaları ve pazarları mevcuttu o dönemlerde, yine o dönemde berber çıraklarının ayakları çıplak olarak kendilerine has olan takunyaları giyme zorunlukları vardı. Demir takunya alan yerler, koleksiyonerler ve antika severler bu nadide el işçiliği örneklerini görmesi için takunya modellerinin bir araya getirilmesi sayesinde takunyalar günümüze kadar ulaşmıştır.
Eski malzeme alan yerler, Osmanlı hamamlarında giyilen takunyalar da birbirinden farklıydı. Müşterilerin giydiği takunyalar ile hamam tellaklarının giydiği takunyalar birbirinden çok farklı bir yapıya sahipti. Peki Osmanlı saraylarında giyilen takunyalar onlar ise Sedef takunya alan yerler de karşımıza çıkan ve özel olarak üretilen sedef işlemeli takunyaları kullanırlardı.
Sizin de elinizde gümüş işlemeli takunya ya da sedefli takunyalar var ve bunları satmak istiyorsanız. 0553 635 49 95 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.