Antika eşya alan yerler, Arapça şem (mum) kelimesinden Farsçadan da -dan ekinin birleşimi sonucu şemdan- şamdan mum taşıyan aydınlatma aracı demektir. Kollarının ucunda bulunan tablalar ile lamba ya da kandil konulan birkaç kola sahip seyyar lambalıklar da halk arasında şamdan veya çırakma/çırakman diye de anılmaktadır. Eski malzeme alan yerler, çeşitli boy ve biçimlere sahip olan bakır, bronz, pirinç, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılan şamdan manevi aydınlatmayı da temsil ettiği için Musevilik başta olmak üzere hemen her din de özel bir değer ve sembolik anlam taşımaktadır.
Antika şamdan alan yerler de karşımıza çıkan bu objeler antika severler ve koleksiyonerler tarafından oldukça ilgi görmektedir. Koleksiyonerlerin koleksiyonlarına katmak için oldukça çaba harcadıkları bu ürünler geçmişten günümüze kadar gelmeyi başaran nadide ürünler arasında yer almaktadır.
Eski Şamdan Alan Yerler
Antika ev eşyası alan yerler, İslam dünyasından günümüze kadar ulaşan en eski şamdanlar ters havan ya da çan şeklini andıran şamdan tipleridir. Bu tür şamdanlar, gövde ile onun üstüne eriyen mumun aşağı damlamasını engellemek için konulan tepsi şeklindeki bir tabla içine oturtulmuş silindirik bir boynun devamı olan mum dikilecek yuvadan meydana gelmektedir.
Fransız şamdan alan yerler, bunların üstüne maden sanatı ve el işçiliğinin birleşmesi ile kakma, kazıma, dövme, delme gibi farklı süsleme teknikleri uygulanarak meydana eşi benzeri olmayan şamdan ortaya çıkmıştır.
İngiliz Şamdan Alan Yerler
Eski ev eşyası alan yerler, Şamdanların birbirinden farklı şekilleri bulunur. Hepsi içine mum konularak onu devrilmeden tutacak şekilde yapılmış ağızlıkları vardır. Eski eşya alan yerler, normal bir mum genişliğinde olan bu ağızlıklara mum yerleştirilir. Şamdan çok eski çağlardan beri kullanılan bir aydınlatma aracıdır. Eski Mısırlılar da bile kullanıldığı yapılan arkeolojik kazılarda bulunan belgeler ve resimler ile anlaşılmıştır.
Yabancı şamdan alan yerler, şamdanlar büyüklüklerine göre birbirlerinden ayrılırlar. Büyük tek kollu şamdanlarda, kalın bol ışık saçan mumlar kullanılır. Antika malzeme alan yerler, küçük tek kollu şamdanlarda ise küçük mumlar kullanılır. Küçük şamdanlar gece lambası görevini görür, yatak odasında, baş ucunda evde odadan odaya geçerken kullanılırdı. Büyük şamdanların 15 ya da 20 kollu olanları ise tavana asılarak avize yerine kullanılırdı.
Sizin de elinizde Osmanlı dönemine ait olan antika şamdan bulunuyor ve onu satmak istiyorsanız. 0553 635 49 95 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.