Osmanlı Miğfer Alan Yerler
Antika eşya alan yerler, sivri külah şeklindeki peçelikli miğferler bu miğferlerin şişkin karınlı etek kısmından sonra birden daralan yalma kısmından oldukça sivri tepelik yükselir. Tepelerinde bulunan prizmatik küreciğin ortası bir halka takılmak üzere delik bırakılmıştır. Antika fes, başlık, miğfer, şapka alan yerler de karşınıza çıkan bu başlıklar uzun yıllar boyunca Osmanlı askerini zaferden zafere taşımıştır.
Yabancı fes, başlık, miğfer, şapka alan yerler, bunlarda tepelikler daha basık, gövdeler daha konik olup tepelikleri beyzi küre veya başlık şeklindedir. Antika malzeme alan yerler, etek çevresi enli bir bördür şeklinde düzdür. Ön kısımlarında dikey hareketli, tepelik kısmı genellikle yürek biçiminde bir burun siperliği vardır. Siperlikli miğferde burun siperliği hariç dört tane siperlik daha vardır. Ense siperliği, güneş siperliği ve ikisi de yanda kulak siperliğidir. Eski fes, başlık, miğfer, şapka alan yerler de görebileceğiniz bu miğfer çeşitleri nadide bir işçiliğin ürünleridir.
Osmanlı Başlık Alan Yerler
Eski malzeme alan yerler, Osmanlı da kullanılan başlıklar sınıf ve mevkie göre bir başlık giyerdi. Özellikle yeniçeri askerlerinin başlıkları nizamnamelerle tespit edilmiştir. Eski fes alan yerler de görebileceğiniz feslerin biçimleri, resmi ve adi günlere özel olarak değişirdi. Memur ve esnafın taktığı başlıklar da bir nizama tabi idi. Eski ev eşyası alan yerler, Osmanlı başlıkları biçimlerine ve kullanılan maddelere göre başlıca; külah, kavuk, takke, kalpak ve fes’ tir.
Osmanlı fes alan yerler de karşımıza çıkan bu tarih kokan giyim ürünleri koleksiyonerlerin dikkatini oldukça cezbetmektedir. Adını ilk üretimi yapılan yer olan Fas’ tan alan bu başlık Osmanlı imparatorluğunun son başlığıdır. Eski fes alan yerler, birden fazla forma sahip olan bu başlığın günümüzde en bilinen ve tanınan modeli II. Abdülhamid döneminden kalmadır.
Osmanlı Şapka Alan Yerler
Eski fes, başlık, miğfer, şapka alan yerler, Osmanlı da sarık kavuk, külah, takke ve fes gibi bir başlıkla üzerine sarılmış ince uzun tülbent, ağbani veya şaldan meydana gelir. Antika malzeme alan yerler, Arapça da daha çok imame denilmektedir. Başı aşırı sıcaktan koruma ve vücut ısısını muhafaza etme özelliği sebebi ile gündüzleri sıcak, geceleri soğuk olan karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde çok yaygın olarak kullanılır. Eski sarık alan yerler de daha çok karşımıza çıkan sarıklar günümüzde pek kullanılmamaktadır.
Eski eşya alan yerler, tasavvuf eğitiminin verildiği tekkelerde kullanılan sarıklar genellikle orda hoca eğitimi yapan ve öğrencilerden kalma sarıklardır. Tekke işi sarık alan yerler sizlere bu din alimlerinin başlarına sardığı sarıkları görme ve koleksiyonunuza katma şansı tanıyor.
Sizin de elinizde miğfer ya da Osmanlı dönemine ait olan fes varsa ve bunu satmak istiyorsanız. 0553 635 49 95 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.