Antika eşya alan yerler, yazılı kâğıt, mektup anlamına gelen berat bir tarih terimi olarak ise Osmanlı İmparatorluğunda bazı memuriyetlere tayin edilenlere, görevlerini ve yetkilerini belirten padişah tuğrası taşıyan ve tayin emirlerinin yazılı olduğu belgeye denilmektedir. Eski Berat Alan Yerler de karşılaştığımız bu tarihi değeri yüksek belgelerde ecdadımızın yapmış olduğu atamaların ve her padişahın kendine ait bir tuğrasının olduğunu görmekteyiz.
Antika berat alan yerler de karşımıza çıkan bu evraklar Osmanlı imparatorluğu zamanında yapılan bütün görevlendirmelerin yazılı olduğu ve padişah tuğrasına sahip olduğunu görmekteyiz. Antika malzeme alan yerler, bu antika beratlarda yazılı olan bilgiler ise görevin cinsi, yeri, geliri ya da kişinin maaşı, verilenin ismi ve niçin verildiği kendisinden ne istendiği yazmaktadır.
Osmanlı Ferman Alan Yerler
Eski malzeme alan yerler, Fermanın kelime anlamı buyruk, emir, iradedir. Kısacası Osmanlı imparatorluğunda ferman Sultan’ ın alameti şerif denilen tuğralı emridir. Fermanları padişahlar kendi el yazısı ile yazarlardı. Eski Ferman Alan Yerler de görebileceğimiz ve koleksiyonerlerin en çok aradığı ve koleksiyonlarına katmak istedikleri belgeler arasında yer alır.
Eski eşya alan yerler, Osmanlı padişahlarının kendi el yazması paha biçilemez değerdedir. Fermanlarda görüldüğü gibi Osmanlı padişahları hat sanatı kullanırlardı. Antika ferman alan yerler, bu yazı şekli hala belli kişiler tarafından devam ettirilen bir sanat olsa da Osmanlı döneminde en çok kullanılan yazı tiplerinden biridir.
Osmanlı Hüccet Alan Yerler
Antika malzeme alan yerler, Osmanlı imparatorluğunda verilen hüccetler kelime anlamı olarak tapu ve senet anlamını taşımaktadır. Eski evrak alan yerler, Hüccetler bazen alim kişilere de verilirdi. Kişiler arasındaki anlaşmazlıkları alim kişiler çözer ve hüccet belgesini haklı olan kişiye kendi adını taşıdığı ve anlaşma sağlanan malın adresinin olduğu yazılı belgedir. Osmanlı belge alan yerler de gördüğümüz bu tarihi belgeler geçmişten günümüze kadar ulaşan tapular olarak da adlandırılabilir.
Bu değerli belgeler bazen tuğralı bezen de alim kişinin imzasını taşımaktadır. Tuğralı belge alan yerler bize bu değerli hazineleri tanıma ve görme fırsatı sunar. Osmanlı evrak alan yerler, Osmanlı imparatorluğu askeri faaliyetler için sarayın hazinesinden hiçbir masraftan kaçınmamıştır. Eski ev eşyası alan yerler, fakat köy ve şehirlerin imar edilmesi, dini hizmetlerin sürdürülmesi ve sosyo- ekonomik hayatın canlanması vakıflar yolu ile yapılmıştır. Bunu da Osmanlı vakıf beratı alan yerler sayesinde öğreniyoruz.
Eski vakıf beratı alan yerler bize Osmanlı imparatorluğunda toplumda sosyal dengenin sağlanmasının vakıflar sayesinde ne kadar etkili olduğunu ve devlet, toplum ve fert ilişkilerinin olumlu yönde gelişmiş olduğunu göstermiştir.
Sizin de elinizde Osmanlı dönemine ait olan ferman, berat ya da hüccet bulunuyor ve onları satmak istiyorsanız. 0553 635 49 95 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.